Det finnes rom for alle

I år er det syvende gang TENK arrangerer gratis teknologicamp for jenter i alderen 13-18 år. Dette gjør vi fordi vi ønsker å bidra til at fremtidens produkter og tjenester blir utviklet av alle, for alle.

I fjor deltok 300 jenter på campen. En av dem var Linnea Xu Klevset, som er 16 år og bor i Byneset, Trondheim. TENK har tatt en prat med Linnea for å høre litt mer om hennes interesse for teknologi, hvordan vi kan gjøre det mer til en “jentegreie” og livet generelt.

«Jeg ble først interessert i data og tech gjennom sosiale medier, og fra venner som kodet spill. Kompisene mine som gikk IT- og medieproduksjon, har inspirert meg til å lære mer. De har vært veldig tålmodige og forklart meg hva de gjør, enda mer enn bare det grunnleggende man lærer på skolen. Kjæresten min holder også på med programmering, han er veldig flink og det
er kult å se han programmere», sier Linnea.

«Men jeg har ingen venninner som interesser seg for teknologi. Derfor er jeg glad for at jeg møtte noen på campen som jeg fortsatt har kontakt med», fortsetter hun.

På spørsmål om hvorfor hun er interessert i teknologi svarer Linnea at det er fordi det stadig blir en større del av hverdagen, og hun mener det er lurt å ha med seg både ved videre utdanning og jobb.

Linnea går KDA (kunst, design og arkitektur) VG1 og har foreløpig ikke bestemt seg for hva hun vil jobbe med. Hun syns flere temaer er spennende; som historie, mennesker, kunst og design. Hun er også glad i religion og språk og å lære om nye kulturer. På fritiden driver hun blant annet med idrett, gaming, politikk og kunst – og litt koding.

«For å komme i gang med koding kan man starte med microbit eller scratch, kanskje programmere noen matteoppgaver eller bare se på YouTube» anbefaler Linnea. «Selv går jeg til kjæresten min eller til YouTube når jeg vil lære mer koding. Jeg har ikke så mye tid til det, men prøver å få tid til å finne ut hvordan de ulike programmene funker. Jeg driver også med Photoshop og andre digitale verktøy, så det er fint å kunne programmere litt. Jenter og Teknologi sin TikTok er også veldig fin for informasjon.»

Vi lurer på hvorfor Linnea tror at det er flere menn enn kvinner i bransjen, og hva vi kan gjøre for å jevne ut dette.

«Jeg tror at mangel på informasjon og et miljø for jenter gjør det mye vanskeligere for
oss å bli interessert i tech. Vi er vant til å bli introdusert for mer stereotypiske “jenteting”. Guttene blir i større grad introdusert for dataspill, spill som CSGO og Call Of Duty som retter seg spesielt mot gutter. Noen jenter jeg har snakket med på ulike nettcommunites har fått kjipe kallenavn hvis de har drevet med gaming og data», forteller Linnea.

«Jeg syns vi burde forandre på det, og jeg har prøvd å overtale flere til å bli med meg på campen,» fortsetter 16-åringen. «Men mange ser på det som en “gutteting”. Vi må finne programmer, spill og koding som inspirerer jenter, finne noe som gjør at flere ønsker å holde på med det. Teknologi er jo for alle, det er ikke kjønns- eller kunnskapsbestemt» sier Linnea.

Vi lurer selvfølgelig også på hvordan Linnea oppdaget TENK Tech Camp og hva hun syns om den. «Jeg fant campen på Facebook da jeg lette etter noe å finne på. Jeg ble interessert når jeg så at campen var for jenter på min egen alder, et sted jeg kunne møte andre med felles interesser.»

Linneas forventninger ble heldigvis innfridd. «Campen var super, det var masse rom for både å være sosial og prøve nye ting. Noen av workshop’ene var litt forvirrende, men siden vi jobbet i grupper fikk vi lære av hverandre. Foredragene var fantastiske, noe av det mest inspirerende jeg har vært på. Alle var imøtekommende og forklarte bra. Jeg husker blant annet at vi lagde en podcast om noe vi syns var kult, det var kjempeartig å være i studio og prøve det», sier en entusiastisk Linnea.

«De som snakket på campen var inspirerende og beviste at man ikke trenger å være interessert i teknologi tidlig for å ha en mulighet i bransjen. Jeg kunne definitivt vurdert flere av linjene innenfor teknologifag, og å jobbe med IT», sier Linnea videre.

Avslutningsvis har Linnea en klar oppfordring til jenter som har lyst til å drive med teknologi. «Det finnes rom for alle, ikke la noen andre fortelle deg hva du kan eller ikke kan. Ingen er proff første gangen, du kan alltid lære om du har lyst».